Rus banyosu nedir, faydaları nelerdir?

Halk arasında buhar banyosu ya da sadece banyo olarak da bilinen Rus banyosu, yüzyıllardır Rusya’da ve Ukrayna’da yaşamın değişilmez bir parçası olagelmiştir. Çarlardan köylülere kadar tarihler boyunca Ruslar, Rus banyosunu sadece yıkanmak için değil, aynı zamanda birtakım dini seremoniler düzenlemek ve hastalıklarına şifa bulmak için de kullanmıştır. Yoğun iş yaşamının stresiyle boğuşuyorsanız, yüksek sıcaklıkta terleyip ardından buz havuzunda rahatlayacağınız, daha sonra da huş ağacı yapraklarıyla (venik) dövülerek kendinizden geçeceğiniz Rus banyosu tam size göre.

Rus banyosunu özel kılan nedir?

Rus banyosunun özelliği, nem oranının atmosferdeki nem oranına yakın oluşu. Normal bir saunada nem oranı yüzde 5-10, sıcaklık ise 100 derecenin üzerindedir. Diğer tip banyolarda, örneğin Türk hamamında nem oranı yüzde yüze yakınken, sıcaklık ise 40 dereceyi geçmez. Rus banyosunda ise nem oranı yaklaşık yüzde 60-70 olup, sıcaklık ise en fazla 80 dereceye kadardır. Rus banyosundan çıktığınızda kendinizi 10 yıl genç, cildinizin ise bebek gibi yumuşak ve pürüzsüz olduğunu hissedeceksiniz.

Venik nedir?

Rus banyosunun demirbaşlarından biri venik’tir. Rusçada süpürge anlamına gelen venik sözcüğü, Rus banyosunda, güzel kokulu huş ağacı yaprakları veya ince meşe dallarından yapılan yaprak süpürgesi anlamında kullanılır. Venik yardımıyla vücuda uygulanan masaj, kan dolaşımını hızlandırdığı gibi, metabolizmanın faaliyetlerini de arttırır. Venik masajı ayrıca, vücuttaki zararlı mikrop ve virüsleri yok eder ya da üremelerini engeller. En önemlisi ise, metabolizmanın faaliyetlerini arttıran venik, cildin erken yaşlanmasını önler.

Rus banyosunun sağlık açısından başka ne gibi fayda ve zararları vardır?

Rus banyosu yorgunluğu azaltmasının ve insan organizması üzerinde rahatlatıcı bir etki yaratmasının yanı sıra, terleme yoluyla vücuttaki kirlerin atılmasına, vücuttaki bakterilerin ortadan kalkmasına ve cilt bozukluklarının, yaraların ve çeşitli tramvaların iyileşmesine de yardımcı olur. Yüksek ısının ardından girilen soğuk su havuzu ise kan basıncını arttırır. Rus banyosundaki buharın diğer saunalara göre daha kuru oluşu da buharın insan organizması üzerinde yaratabileceği olumsuz etkileri daha aza indiririr. Fakat tüm bunlara rağmen, tüm saunalar için geçerli olduğu gibi, yüksek ateş, kalp veya yüksek tansiyon hastalığı olanlar için Rus banyosu da tavsiye edilmiyor.

 

 Ruslar ve Ukraynalılar arasında şehir dışındaki müstakil evlerinde Rus banyosu çok yaygındır. Rusya’da ve Ukrayna’da çoğu evin yanında kendi banyosu da bulunur. Buralarda buhar banyosundan sonra Ruslar soğuk su havuzları yerine, kendilerini evlerinin bahçesindeki tertemiz kara bırakarak vücut ısılarını düşürürler.

Rus banyosuna giderken yanımıza ne almalıyız?

Hemen hemen tüm Rus banyolarında havlu ve terlik verilmesine karşın, yine de giderken kendi havlunuzu ve terliğinizi götürmenizde fayda var. Sabun ve şampuan da Rus banyolarında genelde mutlaka bulunur, fakat her ihtimale karşı onları da yanınıza almanız tavsiye edilir. Başınızı yüksek ısıdan korumak istiyorsanız, Rus banyosuna giderken bir de keçe başlık götürmeyi unutmayın.

Rus banyosunda kesinlikle yapılmaması gerekenler nelerdir?

  • Rus banyosunda kesinlikle alkol almayın. Yüksek ısıda alkol almanın kalp sağlığını olumsuz etkilediği biliniyor.

  • Soğuk içecekler terlemeyi yavaşlatır. Onun yerine çay, kahve gibi sıcak içecekleri tercih edin.

  • Kalbinizle ilgili bir rahatsızlığınız varsa, mutlaka Rus banyosuna girmeden önce egzersiz yapın.

  • Buhar odasındayken çok fazla hareket etmeyin, egzersiz yapmaktan kaçının.